HAT-KP-1-2021/1-000785

BESZÁMOLÓ A HATÁRTALANUL PROGRAMRÓL

 

A besenyszögi  Chiovini Ferenc Kolping Katolikus Általános Iskola, AMI a Határtalanul pályázat keretében Kirándulás elődök nyomában a Szepességben címmel pályázatot nyert 2021 őszén. Az elnyert összeg 2 064 200 Ft, ami teljes egészében fedezte a szállást, étkezést és a programok teljes költségét. Az utazás költségeit üzemanya-árak emelkedése miatt 3000 Ft/fővel megemelték, a hiányzó összeget önköltségesen egészítettük ki. Az iskola 22 diákja 2022.április 26-29. között Felvidéken járta 3 kísérő pedagógus kíséretében, hogy a történelmi értékekkel bíró, jelentős múlttal rendelkező terület történelmi, kulturális és természeti értékeit megismerhesse. Köztük több, a Kárpát medencei Bakancslistán és a Rákóczi nyomában – Kárpát – medence útikönyvben szereplő helyszínt látogattunk meg.

Nagyon sok élménnyel gazdagodtunk, értékes tudásanyaggal bővítettük ismereteinket. Rengeteg élményben volt részünk, nagyon jó hangulatban töltöttük ezt a négy napot. A pályázat által kötelezően előírt elemeket megvalósítottuk. Az utazást megelőzően előkészítő órát tartottunk, ahol megismerkedtünk részletesen az útitervvel, a Felvidék történelmi, földrajzi adottságaival és a trianoni békediktátum hatásaival. A program zárásaként az út során gyűjtött anyagból és fényképekből kiállítást készítünk, amit a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából az iskola emeleti aulájában helyezünk el, ahol minden tanuló megtekintheti.

A Csillagösvény Utazási Iroda bevonásával került sor a négy napos felvidéki tanulmányi kirándulásra, melynek mottója: A szabadság útján, nagy elődök nyomában, a Szepesség kincseivel.

Az első napon a határátlépés után a Füleki várban tettünk látogatást, ahol a budai pasa II. Rákóczi Ferenc nevelőapját, Thököly Imrét Felső-Magyarország fejedelmének nevezte ki.

Utunkat a Szilicei fennsíkon folytattuk, ahonnan belátni egész Gömört, mint a Rákóczi-szabadságharc gömöri történéseinek helyszínét.

Rövid túra során felkerestük a szilicei jégbarlangot. Délután Krasznahorkaváraljára látogattunk. Andrássy Franciskának férje, Dénes gróf által építtetett mauzóleuma egyedülálló szecessziós műemlék.

A gróf és felesége jótékony misszióira emlékeztet a falu mögötti erdőben elhelyezett méretes emléktábla is, amely az Andrássy-birtok alkalmazottai részére alapított nyugdíjalap létrehozására emlékeztet. Megkerestük az emléktáblát, és sétát tettünk a vár alatt.

Ezután Berzétére utaztunk, ahol a Református Vendégház három éjszakára szállásul szolgált. Nagyon kedves fogadtatásban volt részünk, és a tartózkodás során végig nagyon jó ellátásban. Házias ízekkel fogadtak vendéglátóink minden este, amikor a tartalmas nap után hazaérkeztünk.

 

Második nap délelőtt a szállásunkon kézműves foglalkozáson vettünk részt. Rigó Béla nemezelő és kosárfonó osztotta meg velünk tudományát. Mindenki készített egy kis kosárkát, amit ajándékul hazahoztunk.

Ezután egy 6 km-es túra várt ránk a Szádelői-völgyben, amely az UNESCO Világörökség részét képező vadregényes, sziklacsodákkal teli szurdokvölgy. A túra után Kassára utaztunk: a dómban megkoszorúztuk Rákóczi fejedelem, édesanyja, a munkácsi hős Zrínyi Ilona és gróf Bercsényi Miklós generális szarkofágját, majd meglátogattuk a rodostói házat, mely a nagyságos fejedelem törökföldi emigrációjának állít emléket.

Kassán volt egy órás szabad program, amit a főtér környékén sétával, ajándékok vásárlásával töltöttünk.

A harmadik napon Késmárkra utaztunk, ahol megkoszorúztuk Thököly Imre szarkofágját az evangélikus templomban látható a mauzóleumban, és meglátogattuk az UNESCO Világörökség részét képező fatemplomot is.

Következő úti célunk Lőcse volt: A régi városháza a 15. században épült, gótikus stílusban. Ma a sok érdekességet rejtő Szepesi Múzeum működik benne. Sétát tettünk Lőcsén, majd megtekintettük a Szent Jakab templom fantasztikus oltárát.

Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű erődítményének, Szepes várának, Szapolyai János magyar király szülőhelyének megtekintése volt a következő programunk. A várból gyönyörű panoráma tárul elénk a Magas-Tátra csúcsaival. Sajnos a tárlatokat nem nézhettük meg, mert éppen felújítási munkálatok zajlottak. De megállapítottuk, majd ha legközelebb erre járunk, ezt mindenképpen pótoljuk.

A buszutak egyik állomástól a másikig remek alkalmat adtak minden nap, hogy idegenvezetőnktől hasznos, érdekes információkat hallhassunk.

A negyedik napon Rozsnyón Gömörrel, az Andrássyakkal és Rákóczi fejedelem emlékével ismerkedünk a magyarlakta szép kisváros megtekintése közben. Rozsnyó Gömör térség északi részének legjelentősebb városa. A főtér közepén áll a városi torony, az eredeti városháza maradványa, mellette pedig az egykori jezsuita templom a 17. század közepéből. A tér domináns nevezetessége Andrássy Franciska emlékműve.

Majd megtekintettük a rozsnyói bányászati múzeum tárlatát. Az interaktív múzeum nagy élmény volt mindenkinek.

Ezután utunkat Betlér felé vettük, ahol az Andrássy kastély gazdag kiállítását csodáltuk meg, és a vezetés során a család életének történetét részletesen megismerhettük.

A felvidéki utunk utolsó állomása Madách Imre szülőfaluja Alsósztregova volt, ahol a kastélyparkban Madách Imre síremlékénél tettük tiszteletünket.

Ezzel lezárult ez az élményekben gazdag négy nap, és hazafelé indultunk.